Bijen houden | Buitenbelevenissen

Laten we gelijk maar even een iets uit de wereld helpen: ‘de’ wilde bij bestaat niet. Er zijn namelijk maar liefst 359 verschillende soorten wilde bijen bekend uit Nederland, ieder met een eigen verhaal.

De wilde bij: een bedreigde diersoort

Met sommige soorten gaat het goed, met andere niet. Door alle gegevens naast elkaar te leggen hebben we in Nederland toch een beeld gekregen van hoe het met de Nederlandse bijenfauna gaat. De meest actuele bedreigingsanalyse wordt ook wel de ‘Rode Lijst’ genoemd, daaruit blijkt dat in 2018 55% van de Nederlandse bijensoorten bedreigd was of zelfs verdwenen uit Nederland.

Jansen Hoveniers draagt zijn steentje bij!

Jansen Hoveniers doet diversen dingen om een steentje bij te dagen aan de bijen stand. Zo gebruiken wij geen schadelijke, chemische bestrijdingsmiddelen bij alle tuinonderhoud.
Bij het aanleggen van een tuin kiezen wij (in overleg met de klant uiteraard) zoveel mogelijk voor een bij-vriendelijk beplantingsplan, zodat we ervoor kunnen zorgen dat het hele jaar door bloemen bloeien waar bijen van houden.
Daarnaast hebben we bij Jansen Hoveniers ook een heuse bijenkast op de zaak. In deze kast huist een extreem zachtaardig bijenvolk dat ons voorziet van onze eigen ‘Jansen Hoveniers Honing’, helemaal biologisch! De bijenkast dient als voorlichting en is zo ingericht dat bezoekers in de kast kunnen komen kijken naar hoe dit nu allemaal werkt, veilig vanachter glas.

Wat kun je zelf doen?


Je kunt natuurlijk zelf eens goed naar de beplanting in je tuin kijken: is deze bij-vriendelijk genoeg? Is je tuin zo aangelegd dat bijen er het hele jaar door terecht kunnen? Planten waar je aan kunt denken die bij-vriendelijk zijn, zijn: Winterheide, Winterkamperfoeli, Lavendel, Verbena, Vlinderstruik, Dropplant, Herfstaster en Klimop.
Wil je nog een stapje bij-vriendelijker worden qua tuin, installeer dan een bijenhotel op een zonnige plaats met de opening naar het zuiden. In een bosrijke tuin kun je dit bijvoorbeeld al doen door een cluster met gekapt openhaardhout te maken. De bijen gaan zich dan nestelen tussen de stammen.
Maar het is natuurlijk nóg leuker wanneer je het net zoals Jansen Hoveniers aandurft om zelf bijen te gaan houden. Het Buckfast bijenvolk is extreem zachtaardig en daarom een goede soort om te houden. Mocht je meer willen weten over het houden van bijen, wij adviseren je graag!

Honing uit eigen tuin!

Honing uit eigen tuin!