Een tuin die écht bij u past

En bij uw omgeving

Een tuin ontwerpen is een vak apart. Natuurlijk: u kunt zelf met een schetsblok aan de gang gaan. Maar wilt u een tuin die écht onderscheidend is? En die écht bij u past? Dan is een tuinarchitect een echte must. Richard Paalman, tuin- en landschapsarchitect bij Studio REDD, vertelt waarom.

“Alles begint bij het bepalen van het budget, en met luisteren naar wat onze klant wil. Veel mensen hebben wel een gevoel van wat ze in hun tuin willen, maar ze weten niet goed hoe ze dat gevoel tot leven moeten laten komen. Daarom gaan wij altijd ter plaatse kijken naar de tuin, ook als het huis nog in aanbouw is. Wat is de stijl van de woning en de inrichting? Moet de tuin aansluiten bij het interieur, waardoor binnen en buiten naadloos in elkaar overgaan? Of moet het juist een contrast worden? Daarnaast kijken we naar de omgeving, naar het landschap. Aan de kust heb je bijvoorbeeld te maken met zeewind en het zoutige karakter van de grond, waarin bepaalde planten heel goed gedijen. In een bosrijke omgeving zijn weer andere randvoorwaarden van toepassing. Daar kijken we goed naar, om tot een perfect ontwerp te komen.”

Moodboard

Aan de hand van het budget, de wensen van de klant en de inventarisatie van de omgeving komen de tuinarchitecten van Studio REDD met een moodboard. “Daarin geven we in dertig tot vijftig beelden de diverse mogelijkheden weer. Samen met de klant brengen we dat terug naar vier of vijf beelden en aan de hand daarvan maken we een ontwerp op details. Daarin heeft ook de verlichting een belangrijke plaats. Zonder verlichting in de tuin kijk je in de winter ’s avonds eigenlijk in het raam tegen jezelf aan. Met een goed lichtplan creëer je veel diepte en sfeer en kun je mooie elementen in de tuin, zoals een bepaalde boom, extra uitlichten. We merken vaak dat dat iets is waar mensen zelf niet over hadden nagedacht, maar waarbij een tuinarchitect écht meerwaarde biedt.”

Van een huis naar een thuis

De tuin is vaak het laatste grote hoofdstuk bij het bouwen of verbouwen van een huis. “We zien de laatste jaren dat wellness weer een uitdrukkelijke plaats krijgt in de tuin. Ook de trend van steeds meer natuurlijke, rauwe materialen zien we vaak terug. En de komst van keramische tegels naar de tuin maakt het mogelijk om de vloer die men binnen heeft, ook naar buiten door te trekken. Het zijn maar een paar trends die nu spelen op het gebied van tuinen. Maar wat voor keuzes iemand ook maken: met een prettige tuin wordt een huis pas écht een thuis. Daarom is een goed tuinontwerp ook zo belangrijk. Wij helpen daar graag bij.”