Inspiratie voor een kindvriendelijke tuin

Buitenspelen en ravotten, lekker op ontdekking in tuin… Ook voor kinderen kan een tuin een echte buitenbelevenis zijn. Maar wat zijn nou goede toevoegingen in de tuin waardoor hij extra kindvriendelijk wordt? Hoe maakt u er één grote beleving van maar wel veilig? Wij inspireren u graag!

Erfafscheiding

Het is natuurlijk altijd fijn om duidelijk te hebben waar de tuin op houdt. Niet alleen qua privacy voor uzelf, maar ook voor de kinderen. Qua veiligheid is prikkeldraad natuurlijk geen handige optie, maar een dikke buxusstrook of rij coniferen bijvoorbeeld wel.

Beplanting

Pas op met giftige planten in de tuin! Zo kunnen de volgende planten irritatie opwekken na aanraking met de huid: hemelboom, anemoonsoorten, selderij, gevlekte aronskelk , stinkende gouwe, clematis, wolfsmelksoorten, ginkgo (Japanse notenboom), reuzenbereklauw, sleutelbloemsoorten, boterbloemsoorten.

Bekende planten die echt giftig zijn: blauwe monnikskap, blauwe regen, doornappel, gevlekte aronskelk, goudenregen, herfsttijloos, kardinaalsmuts, lelietje-van-dalen, oleander, buxus, papaver, peperboompje, taxus, thuja (levensboom), vingerhoedskruid, wolfskers, wonderboom.

Inspelen op de beleving

Dingen die in een tuin voor een echte beleving voor kinderen kunnen zorgen zijn elementen als een kruiden- en of moestuin, een insectenhotel, een vijver. Zo breng je leven in de tuin en kunnen kinderen op een hele speelse manier dingen leren over dieren en de natuur.

Speeltoestellen

Vaak een doorn in het oog voor ouders, maar oh zo leuk voor kinderen! Heb je er de ruimte voor dan is dit zeker een leuke toevoeging. Maar een enkele schommel in een tuin kan al voor genoeg plezier zorgen. Je hebt vele manieren om een schommel te integreren in de tuin, denk aan een schommel aan de muur, een schommel aan een boom, een schommel gemaakt van een autoband of een schommel ingebouwd bij een speeltoestel (mocht je er de ruimte voor hebben).

Eén geheel

Wil je het één geheel maken dan is het een leuk idee om een schommel aan een pergola te hangen. Heb je een hele speelhoek dan kun je ervoor kiezen deze wat uit het zicht te halen door die af te schermen met een heg of schutting. Let erop dat de ondergrond lekker zacht is! Kies voor zand, houtsnippers of rubbertegels.

Ben je nu helemaal geinspireerd om aan de slag te gaan de tuin kindvriendelijk te maken? Mocht je er niet aan uit komen dan staat Jansen Hoveniers uiteraard klaar om te helpen!