Kunst in de tuin

Voegt een ziel toe aan het groen

Bij het ontwerpen van uw droomtuin denkt u natuurlijk aan alles. De juiste planten, precies de materialen die u mooi vindt, misschien een bijgebouw of een zwembad en natuurlijk een mooi terras. Maar daarmee is uw tuin nog niet af. Met een kunstwerk wordt uw tuin écht eigen. Precies zoals u het wilt. Ton Jaspers van Galerie TON uit Rucphen vertelt dat eigenlijk alles mogelijk is.

“We hebben bij Galerie TON een collectie hedendaagse, unieke sculpturen voor buiten. Die zijn gemaakt van materialen zoals brons, marmer en andere soorten natuursteen, maar er zijn ook sculpturen van gehard keramiek en Cortenstaal. Omdat de kunstwerken zijn uitgevoerd in diverse stijlen en door verschillende toonaangevende kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn gemaakt, is er voor elke tuin wel een geschikt kunstwerk te vinden in onze collectie.”

Verliefd

Met kunst maak je een tuin persoonlijker, vindt Ton. “Net zoals dat in een woon- of werkruimte het geval is, vervult een kunstwerk vaak een centrale plek in de ruimte. Op kunst moet je een beetje verliefd zijn geworden, wil het die plek ook kunnen en mogen opeisen. Kunst - of het nu binnen of buiten is - zorgt ervoor dat een algemene ruimte iets persoonlijks wordt. Het zet de streep onder de handtekening, het puntje op de i. En als een kunstobject je écht raakt, dan is de bijdrage hiervan aan een tuinbelevenis onbetaalbaar. Eigenlijk net zoals een tekening van een kleinkind voor een opa of oma kan zijn.”

Ziel en expressie

Kunst in de tuin is er al eeuwenlang. “Of het nu marmeren sculpturen zijn, fonteinen of in vorm gesnoeide heesters: het zijn allemaal vormen van expressie, waarmee een tuin nog meer een eigen identiteit krijgt. En het mooie is: in elke tuin is er wel een plek(je) te vinden voor een kunstobject. Kunst voor buiten is - vooral - niet altijd alleen maar groots en indrukwekkend. Ook kleine, subtiele uitingen van vorm en kleur geven een tuin al een ziel, iets persoonlijks. Kunst hoeft trouwens niet altijd in de vorm van een sculptuur te zijn; het kan ook een print zijn, bijvoorbeeld op dibond. Dat is mogelijk met iedere gewenste afbeelding en met een goede lijst en goede verlichting kan dat net zo goed een eigen karakter aan een tuin geven.” 

Maatwerk

Is er in de collectie van Galerie TON geen kunstwerk dat u aanspreekt? Dan is maatwerk ook een optie. “In dat geval starten we een intensief traject op tussen onze klant, de kunstenaar en wij als galeriehouder. En in heel veel gevallen ook met de hovenier, die met zorg zijn handtekening heeft gezet onder het ontwerp en de uitvoering van de tuin. Want de ultieme situatie is dat onze gezamenlijke klant niet alleen enorm kan gaan genieten van zijn/haar tuin en kunstobject, maar dat beide elkaar ook nog eens versterken.”