Nu al een zomergevoel

met deze tien voorjaarsbloeiers

In de winter is de tuin vaak maar een kleurloze bedoening. Naast de groenblijvende planten zijn er toch vooral kale takken en borders zonder kleur te zien. Terwijl niets zo’n fijn voorjaarsgevoel geeft als bloeiende bloemen in de tuin. Wilt u dat gevoel dit jaar vroeger beleven dan ooit? Plant dan deze tien voorjaarsbloeiers in de tuin en geniet van een vroege lente! 

  1. Krokussen. De voorjaarsvakantie heet niet voor niets ook wel ‘krokusvakantie’: dit is één van de vroegste bloeiers. En bovendien heel makkelijk te onderhouden: u kunt de knolletjes gewoon in de grond laten zitten als ze zijn uitgebloeid, volgend jaar komen ze weer op. 
  2. Tulpen. Een echt Nederlandse klassieker. Wilt u in het voorjaar tulpen in de tuin, dan moet u de bollen eigenlijk tussen september en december al in de grond stoppen. Bent u dit jaar te laat? Er zijn volop tulpen verkrijgbaar bij de bloemist. Zo brengt u weliswaar geen kleur in de tuin, maar wel in huis. 
  3. Narcissen. Ook deze bolletjes kunt u het best in het najaar al planten. Geef ze een zonnig plekje en u geniet al vroeg in het voorjaar van de vrolijke kleuren. 
  4. Blauwe druifjes. Niet alleen mooi, maar ook makkelijk: eenmaal geplant kunt u blauwe druifjes laten staan. Ze komen ieder jaar weer terug en ze lenen zich ook perfect om een border helemaal mee op te vullen. 
  5. Akelei. Deze plant is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, dus dat wordt een vrolijk zicht in de tuin! Ze doen het ‘t best op een zonnige, niet al te droge plek. 
  6. Amerikaanse vergeet-me-niet. Anders dan veel andere voorjaarsbloeiers is deze vaste plant op z’n best in de halfschaduw. Hij blijft de hele winter groen en in het voorjaar kunt u al snel genieten van de verfijnde, delicate blauwe bloemetjes.
  7. Gebroken hartje. Zoekt u een vaste plant die winterhard is tot maar liefst -25 graden, al heel vroeg in het voorjaar begint te bloeien en z’n mooie, rode bloemetjes tot en met september behoudt? Dan is het gebroken hartje – familie van de papaver – echt iets voor u. 
  8. Schoenlappersplant. Wilt u grote bloemen in het voorjaar? Dan is de schoenlappersplant een goede keuze. Deze plant blijft in de winter meestal groen en krijgt in de lente mooie, grote bloemen.
  9. Wildemanskruid. Van deze voorjaarsbloeier heeft u dubbel plezier. Eén keer als de bloemen gaan bloeien, meestal al in maart. En ook nog als de bloem uitgebloeid is: dan veranderen de bloemen in mooie, pluimige zaadpluizen.
  10. Cyclaam. De cyclaam is een plant die ook al in maart begint te bloeien. Hij blijft in de winter groen en als de roze bloemetjes eenmaal opkomen, krijgt u een instant voorjaarsgevoel! 

Wilt u ook voorjaar in de tuin?

Met deze tips kunt u zelf aan de slag om alvast wat kleur in de tuin te brengen in het vroege voorjaar. Wilt u liever uw hele tuin opnieuw laten aanleggen, of wilt u advies op maat over tuinonderhoud? Neem contact op met Jansen Hoveniers en ontdek hoe wij uw tuin zodanig kunnen aanplanten dat er het hele jaar door van alles te beleven is.