Regenwater: de ideale dorstlesser voor je tuin!

Een mooie, groene tuin is een heerlijke plek om tot rust te komen. Zeker in het voorjaar en de zomer, als u kunt genieten van geurige plantjes, het gezoem van insecten en het pas gemaaide gras onder uw voeten. Al dat groen heeft natuurlijk wél water nodig. U kunt daarvoor de tuinslang aansluiten. Maar in het kader van duurzaamheid is het een goed idee om regenwater te gebruiken. Dat kan op meer manieren dan u denkt.

Regenwater opvangen voor de tuin

De meest beproefde methode om regenwater op te vangen is natuurlijk de regenton. Laat de dakgoot uitkomen in de ton en in de meeste gevallen heeft u na de natte herfst en winter een flinke watervoorraad. Ook de zomerse stortbuien die ons land regelmatig treffen, laten het waterpeil in de ton flink stijgen. En denkt u dat een regenton niet mooi kan zijn? Dan heeft u de nieuwste design-regentonnen nog niet gezien! Vaak hebben ze zelfs een handig tapkraantje om het water in de gieter te doen.

Kies voor planten die weinig water nodig hebben

Tijdens een hittegolf is het nodig om uw planten dagelijks water te geven. Maar verder geldt over het algemeen: beter één keer per week wat meer water, dan elke dag een beetje. U kunt er ook voor kiezen om uw borders te beplanten met plantsoorten die van nature weinig water nodig hebben. De regen die er van nature op valt, is dan vaak al voldoende! Voorbeelden van zulke planten zijn sedum en vingerhoedskruid, maar ook schapengras en varens. Natuurlijk: als het een tijdje niet regent, hebben ook deze planten water nodig. Maar als u al dat water uit uw eigen regenton kunt halen, is dat duurzaam én handig. 

Vang regenwater op met een sedumdak

Het wordt steeds droger in Nederland. En als er dan eens neerslag valt, zijn het vaak zulke hevige buien dat de riolering zo’n grote toevoer van water niet kan verwerken. Daarvoor is een oplossing: een groendak, ook wel sedumdak genoemd. Door uw dak te bedekken met sedumplantjes levert u een grote bijdrage aan de duurzaamheid van uw leefomgeving. De plantjes nemen namelijk veel regenwater op en ze hebben een isolerende werking, waardoor u energie bespaart. Nog een voordeel: een sedumdak levert een bijdrage aan de biodiversiteit. Er komen insecten en vogels op af, die zorgen voor leven in en om uw huis. 

Regenwater filteren voor gebruik in huis

Wist u dat het ook mogelijk is om regenwater te filteren en in huis te gebruiken? Het Nederlandse regenwater is – ook gefilterd – helaas niet schoon genoeg om te drinken. Maar het is wél heel goed mogelijk om het toilet door te spoelen met regenwater, of om de wasmachine erop aan te sluiten. Bijkomend voordeel: regenwater bevat nauwelijks kalk, dus dat is goed voor de was én de machine. Dus gaat u een huis bouwen of verbouwen? Dan is een installatie om regenwater te filteren en in huis te gebruiken zeker geen gek idee.