Tegels in de tuin

Die jarenlang meegaan

Uw tuin is pas écht af met een fijn terras. En daarvan wilt u lang plezier hebben. Wilt u een terras dat over tien jaar nog net zo mooi is als op de dag dat het werd gelegd? Kies dan voor keramische tegels. Niels in ’t Veen van Trivium Ceramics vertelt over deze tegels, die nog maar een paar jaar op de markt zijn.

“Tot een paar jaar geleden had je bij het aanleggen van een terras of tuinpad grofweg twee keuzemogelijkheden: tegels van natuursteen of van beton. Die hebben allebei zo hun voordelen en nadelen. Zowel betontegels als natuurstenen tegels verkleuren bijvoorbeeld in de loop der jaren en ze worden, vanwege de open structuur, snel vies. Er kunnen algen en mos op groeien en dat betekent veel onderhoud.”

Geen krassen of kleurverschil

Sinds 2010 is er, naast natuursteen en beton, een derde soort bijgekomen: keramische terrastegels. “Keramische tegels bestaan natuurlijk al eeuwenlang”, vertelt Niels. “Maar pas sinds 2010 bestaat er een techniek waarmee de tegels twee centimeter dik gemaakt kunnen worden, wat ze geschikt maakt voor gebruik in de tuin. De tegels worden geglazuurd en daarna in een oven op 1200 graden gebakken. Dat maakt de oppervlakte nog maar 0,02% poreus. Daardoor nemen ze geen vocht op en krassen ze niet. Bovendien hebben de weersomstandigheden geen invloed op de kleur.”

Binnen en buiten worden één

Strakke, grote tegels, tegels die niet van natuursteen te onderscheiden zijn of zelfs houtlook tegels: het is allemaal mogelijk in de tuin. “Het is zelfs mogelijk om binnen en buiten dezelfde tegels te gebruiken. De tegels voor binnen zijn dan 1 centimeter dik en die voor buiten 2 centimeter”, vertelt Niels. “Zo worden binnen en buiten echt één.”

Speciale onderbouw

Qua prijs zijn keramische tegels vergelijkbaar met tegels in natuursteen. “Wel is het aanleggen van het terras of het pad wat duurder, want de tegels moeten op een speciale onderbouw worden geplaatst. Maar dankzij die onderbouw en het feit dat de tegels nagenoeg onverwoestbaar zijn, heb je dan wél een terras dat heel lang meegaat. De onderbouw zorgt er tevens voor dat onkruid geen kans krijgt.”

Bijzondere tegels

Trivium Ceramics heeft tientallen soorten keramische tuintegels in het assortiment. “En daar zitten heel bijzondere tegels bij”, vertelt Niels. “We hebben bijvoorbeeld niet alleen tegels in de standaard maten van 60 bij 60 centimeter, maar ook heel grote tegels van 1,20 bij 1,20 meter. Ook de houtlook tegels kunnen we leveren in planken van 2,40 meter bij 30 centimeter. Daarmee kunnen we een prachtig resultaat bereiken en heb je iets écht unieks in de tuin.”

Maatwerk

Niels besluit: "Waar bij natuursteen maatwerk dagelijkse kost is, komt er bij keramiek nogal wat kijken. Het is namelijk geen massief materiaal wat in blokken binnenkomt. De tegels zijn een bepaalde maat en dit is de basis. Het is vervolgens mogelijk om die keramische tegels te snijden en in verstek te verlijmen voor bijvoorbeeld het maken van een zwembadrand of traptrede. Details maakt het verschil."